118999922_3525695174121220_3375868568452513263_n

В търсене на съвършените пропорции

Д-Р ПАВЕЛ ПАНОВ, ОСНОВАТЕЛ НА ДЕНТАЛНА КЛИНИКА PANOV DENTAL И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКО ДРУЖЕСТВО ПО ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ, ТВЪРДИ, ЧЕ В КЛИНИКАТА МУ СЕ ПРЕДЛАГА САМО ЕДНА УСЛУГА – ПОДОБРЯВАНЕ НА САМОЧУВСТВИЕТО ВИ И ПРОМЯНА В УСЕЩАНЕТО ВИ ЗА ЖИВОТ

Д-р Панов, управлявате дентална практика вече над 20 години. Преди година спечелихте и наградата „Дентален мениджър на годината“. На какъв бизнес модел залагате за развитието на клиниката си?
За мен лечението на пациентите не е просто бизнес модел! Аз съм влюбен в работата си от 22 години. С името си заставам зад всяко едно лечение. Опитвам се да съчетавам последните достижения на науката и технологиите с изкуството да направя максимално близки до природата възстановявания и така да променя самочувствието на моите пациенти. Водещо в работата ми с всеки пациент е да постигна хармоничната визия на зъбите и тяхната перфектна функция за дълго време. В постигането на това не бих спестил от нищо – време, труд, материали, технологии, знания и умения. Здравето и добрата визия са безценни, това е моят бизнес модел.

Споделихте, че за вас успехът на всяка една компания е винаги сбор от постиженията на нейните служители, на какви качества заложихте при сформирането на екипа на вашата клиниката?
Концепцията ми винаги е била да работя с малък, но много добре обучен екип, така че да мога да контролирам крайния продукт. Никога не съм искал да имам много лекари и много кабинети. За да получим качеството, което търсим, идеалният екип за мен се състои от 8 – 10 души – тесни специалисти в различни стоматологични дисциплини и техните асистенти, които да гарантират че възстановената усмивка е не само красива, но и здрава. Отношението към пациентите и тяхната удовлетвореност са от изключително значение за мен. Освен да са много добри специалисти искам от колегите да могат да говорят с пациентите, за да чуят какво ги е довело в клиниката – да са готови да проявяват търпение, защото хората са различни. Ето защо внимателно подбирам всеки човек, който трябва да заеме място в екипа ни. Той преминава дълго обучение и му се гласуват само дейности, които прави идеално. От моите колеги очаквам също да имат силно желание да учат и да се усъвършенстват постоянно. Те трябва да са проактивни, иначе няма да се впишат добре в екипа. Освен това колегите трябва да комуникират умело с други лекари и със зъботехническата лаборатория. Гордея се с това, че от нашия екип рядко си тръгват хора, остават дълго време и не се е случвало да се разделяме с някого заради това, че не се справя, или заради липса на мотивация.

Как успявате да спечелите и да задържите доверието на пациентите си?
В този бизнес, както и във всеки друг, клиентът иска да си тръгне с усещането, че това са били най-добре похарчените му пари. И ние работим, за да го постигнем. Търсим на първо място качество в работата си и разбирателство с пациентите, а това няма как да стане, без да имаме чудесно отношение и изключителна грижа към тях. Избрах подхода, след като се замислих какво бих искал аз да видя в тази практика. Ние познаваме всеки пациент, познаваме цялото му семейство, общия му медицински статус, дали има претърпени злополуки или операции, какви лекарства приема, дори как обича да си пие кафето. Опитваме се да създадем един рай за пациентите, не искаме да се чувстват така, сякаш идват при „лошия зъболекар“. Те трябва да усещат още с прекрачването на прага на клиниката, че работим само за тях. Затова в чакалнята ни няма върволица от хора, графикът ни е изключително точно подреден, знаем колко време ще ни отнеме посещението на всеки човек. Уважаваме времето на пациентите си и получаваме тяхното уважение обратно – какво по-хубаво от това.

Почитател сте на концепцията за „емоционална стоматология“. Бихте ли ни разяснили какво представлява този подход?
Обикновено хората свързват посещенията при зъболекаря си с болка и неприятни усещания като мъчително дълго лежане на зъболекарския стол, инжекции, скалпел, упойки, пилене на зъби. Нашата цел е да променим тази асоциация. В нашата практика всичко е предвидимо и безболезнено. Например с помощта на няколко снимки, направени в нашето фотостудио, и на компютърни програми показваме на пациента как можем да подобрим визията му и как ще изглежда в края на лечението си, още преди то да е започнало. Развитието на технологиите вече ни дава такива възможност и ние се възползваме от всяка една. Сигурно сте чували, че зъбите са отговорни за 70% от лицевата естетика, затова е важно пациентът да може да види от самото начало как ще изглежда, а това е много емоционален момент. Почти винаги положителен (смее се).

Това, за което говорите, е дигитален дизайн на усмивката. Тази услуга става все по-популярна, разкажете ни повече за нея.
Дигиталният дизайн на усмивката е нещо, което в нашата клиника правим вече от около 10 години. Този метод ни позволява да планираме усмивката на пациента, още преди да пипнем зъбите му. Както споменах, дигиталният дизайн на усмивката прави възможно само за 15 минути пациентът да види как ще изглежда в края на лечението. Набързо етапите изглеждат така: заснемаме пациента в различни позиции на лицето; след това правим точни измервания на зъбите му и използваме триизмерни образи на истински зъби – избираме от голяма библиотека, които можем да наредим върху неговото изображение и да ги адаптираме. На различните лица отиват различни форми и размери на зъбите. Накрая можем да копираме планираното 1:1 и да го изпратим в зъботехническа лаборатория да го повторят напълно. По този начин усмивката не е изкуствена, а строго индивидуална, създадена точно за този пациент, изключително естествена. Това въобще не е някакъв рекламен трик – зад образите, които използваме, стоят истински зъби, а адаптирането към лицето на пациента прави резултата уникален всеки път. Идеята е никой да не забележи, че зъбите не са ваши, и да споделите, че сте претърпели лечение, само ако вие решите.

Водите курсове и обучения на тема естетика и цялостен план на лечение. Защо е важно за вас да предавате опита си на ваши колеги?
Има една латинска сентенция, че един лекар спира да бъде лекар в момента, в който спре да учи. Да се уча постоянно е изключително важно за мен. Например в момента карам специализация по парадонтология в Милано. В същото време винаги съм мислил, че ако правя нещо добре и то прави пациентите ми щастливи, трябва да го споделя с колегите си. Така започнах преди повече от 10 години да водя лекции и практически курсове, предназначени за зъболекари, за да споделя знанията и опита си. В един момент се замислих, че тези обучения ще бъдат много по-нагледни и практически полезни, ако не се провеждат в аудитория, а в клинични условия и така преди три години създадохме обучителен център, който нарекохме Mind Factory. В него водим лекции и практически обучения на малки групи – от по около 10 зъболекари. Така постигаме изключително детайлно обучение, за което използваме реален демо стол и демо микроскоп. Винаги съм щастлив, когато мога да споделя успехите си с колеги и пациенти.

Comments are closed.